STEK-gecertificeerd
Maatschappelijk verantwoord
5 jaar garantie
Gratis bezorgd

Airco kopen

Wij helpen je graag bij je zoektocht naar de perfecte airco!

 

Of je nu klaar bent met de (te) warme zomers óf in de winter op duurzame wijze (zonder gebruik van gas) je woning wilt verwarmen, het kopen van een airco is dé oplossing wanneer het gaat over klimaatbeheersing in woningen. Steeds meer mensen besluiten dan ook om een airco te kopen en te laten installeren en ook het aanbod airconditioners groeit gestaag. Dat laatste kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is het kopen van een airco niet iets wat je iedere dag doet, toch? Voor ons is dat natuurlijk een ander verhaal. Wij installeren wekelijks tientallen airconditioners, van verschillende merken en met verschillende specificaties. Hoewel ieder merk z'n charmes heeft en ieder type geschikt is voor een specifieke situatie, is niet iedere airco geschikt voor jouw woning of ruimte. Vandaar dat wij je graag helpen bij de zoektocht naar de perfecte airco voor jouw woning of kantoor.

 

Waar kan ik op letten bij het kopen van een airco?

Wanneer je een airco wilt gaan kopen is het belangrijk dat je rekening houdt met het;

  • vermogen
  • geluidsniveau
  • energielabel

van de airconditioner. Deze factoren zeggen namelijk iets over óf en hoe de airconditioner in jouw koel- en/of verwarmbehoefte gaat voorzien.Daarnaast is het raadzaam om stil te staan bij het

  • design
  • merk

van de airco. Hoewel design vaak smaakgebonden is, past niet iedere unit op een bepaalde plek. Daarbij heeft ieder merk z'n eigen charmes, iets waar we later op terugkomen.

 

Hoe zit het met het vermogen bij het kopen van een airco?

Om ervoor te zorgen dat de juiste temperatuur voor u kan worden behaald terwijl u zo min mogelijk energie gebruikt, is het goed idee om ervan bewust te zijn hoeveel vermogen de airco ervoor nodig zal hebben om een ruimte te koelen (dit wordt in m3 berekend). Een te laag vermogen zorgt ervoor dat de airco de gewenste temperatuur niet zal kunnen bereiken, en het daardoor niet koel genoeg zal zijn. Echter een te hoog vermogen zal ervoor zorgen dat de kamer te koel wordt, hierbij komt ook vaak een hogere aanschafprijs bij kijken en zal het meer energie verbruiken dan nodig is.

Hoe zit het met het geluidsniveau bij het kopen van een airco?

Een airco kan nog wel eens wat lawaai maken, in de meeste gevallen tussen 54 tot 65 decibel, gelukkig zijn er bij moderne airco’s stilte modi beschikbaar. Toch is het slim om hier naar te kijken als u van plan bent om een airco in uw slaapkamer of kamer te plaatsen.

Hoe zit het met het energielabel bij het kopen van een airco?

Een aantal jaar geleden werd het verplicht om airco’s te voorzien van een energielabel. Deze energielabels geven informatie over de airco die van belang kunnen zijn in uw keus. Deze informatie gaat als volgt:

  • Energielabel: Dit energielabel beschikt over een schaal van zuinigheid die van A+++ tot G loopt, hoe dichter bij de A+++, des te zuiniger en efficiënter de airco zal zijn.
  • Energieverbruik: Dit geeft een indicatie van het energieverbruik op een jaarbasis. Deze gegevens zijn gebaseerd op 500 uur per jaar op vol vermogen in de koelmodus. Daarnaast geeft het ook het maximale koelvermogen in kilowatt weer. EER (Energy Efficiency Ratio) geeft de werkefficiëntie van de airco weer, hoe hoger de EER, hoe hoger de efficiëntie van de airco.
  • Type: Het type geeft aan of de airco alleen geschikt is voor te koelen, of dat hij ook geschikt is voor te koelen én te verwarmen. Verder geeft het type ook aan of het een luchtgekoelde of watergekoelde airco is.
  • Als verwarming met airco beschikbaar is: Indien verwarming met de airco kan, geeft het hier het verwarmingsvermogen en de energie efficiëntieklasse in verwarmingsstand aan.
  • Geluidsniveau: Hierin wordt aangegeven hoeveel geluid de airco maakt, dit wordt aangegeven in decibel en zal tussen de 54 en 65 dB(A) zitten. Dit geluidsniveau hangt af van de airco en de modus waarin de airco zich bevindt.

Een airco beschikt over veel functies. Het is namelijk mogelijk om ruimtes zowel te verkoelen als te verwarmen. Om daar aan toe te voegen kan een airco ook worden gebruikt om ruimtes te ontvochtigen, zuiveren en ventileren. Het is dus uw keus voor welke functie u een airco wilt gebruiken.

Welke soorten airco's zijn er te koop?

Er zijn een aantal soorten airco’s op de markt, voornamelijk bestaan deze uit een mobiele of vaste variant. De mobiele variant is ideaal voor kleine ruimtes of als u meerdere ruimtes wilt koelen omdat hij makkelijk te verplaatsen is, nog een voordeel is dat mobiele airco’s goedkoper zijn als hun vaste variant. Qua prestatie zit er wel een grote kloof tussen de twee soorten, dit zit vooral in het koelvermogen en geluidsniveau. De mobiele variant is daarnaast ook storingsgevoeliger dan de vaste variant.

Leunt uw keuze meer uit naar een vaste airco, dan heeft u twee keuzes: een single-split systeem of een multi-split systeem. Het single-split systeem bestaat uit één binnen unit plus één buiten unit, het multi-split systeem daarin tegen bestaat uit meerdere binnen-units die allemaal aansluiten op één buiten-unit.

Een single-split unit wordt gebruikt voor het verkoelen van één ruimte waardoor het sneller, efficiënter en stiller werkt dan een multi-split unit. Een multi-split wordt gebruikt voor het verkoelen van meerdere ruimtes.

Wat uw keus ook wordt, u hebt zelf in de handen waar de airco wordt geplaatst, buiten de plaats van de airco, moeten ook de bijbehorende onderdelen een vaste plek krijgen. De buiten-unit moet eenvoudig te bereiken zijn voor onderhoud en de binnen-unit moet zo geplaatst worden dat hij geen overlast zal veroorzaken zoals tocht.

Welke merken airco's zijn er te koop?

in de huidige markt is het aanbod van airco’s erg breed, denk aan merken zoals Mitsubishi, Samsung en Panasonic. Het verschil tussen de merken ligt vaak tussen de prijs en kwaliteit. Het is dus erg belangrijk dat u zichzelf goed laat informeren, 20Degrees zal u hier erg graag in willen meehelpen om voor u de juiste airco uit te zoeken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
STEK-gecertificeerd
Maatschappelijk verantwoord
5 jaar garantie
Gratis bezorgd